FOÇA’DA ‘‘PLAJLARIN RENGİ: MAVİ’’ - 2 Ağustos 2023

FOÇA’DA ‘‘PLAJLARIN RENGİ: MAVİ’’

Foça’nın berrak ve güvenli kıyılarından Kumburnu ve Karakum halk plajları, Mavi Bayrak ödülüyle taçlandı.

Su kalitesi ve Foça Belediyesi’nin çevre yönetimi ve güvenlik önlemleriyle öne çıkan Mavi Bayraklı iki plajda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi öncülüğünde ‘‘Plajların rengi: Mavi’’ sloganıyla gençlerin katıldığı çevre eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Bölge Sorumlusu Saygın Yörük, ‘‘Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi olarak mavi bayraklı plajlarda yürüttüğümüz çevre eğitim etkinliklerinden ikisini Foça’da gerçekleştirdik. Asıl amacımız, temizliğin en güzel yolunun hiç kirletmemek olduğunu anlatıp aktarabilmek. ‘‘Plajların Rengi: Mavi’’ sloganıyla, denizlerimizde ve denizel bölgelerimizde bu farkındalığı yaymak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sadece kıyıların değil aynı zamanda deniz canlılarının ve doğanın korunması için bu çalışmanın önemi büyük. Doğal güzellikleriyle bilinen ilçenin Foça Belediyesi’ne, çalışmaları ve konuya ilgisi için teşekkür ederiz. İzmir genelinde ve Foça’da bu tür faaliyetlere devam edeceğiz’’dedi.

Mavi Bayrak nedir?

Mavi Bayrak nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Plajlar için 33, marinalar için 38, yatlar için ise 17 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. Plajlardaki sıhhi tesislerin tamamının paket arıtma tesisi veya belediye arıtma tesisine bağlı olması da zorunlu kriterler arasında. Mavi Bayrak adayı plajlar için Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği gereğince yaz sezonu boyunca (Mayıs- Ekim ayları arası) 15 gün arayla deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik analizleri yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerin sonuçları düzenli olarak paylaşılıyor.