YAKIN DOSTLARI, FERRUH BAŞAĞA VE AVNİ ARBAŞ’I ANLATTI - 15 Haziran 2022

Foça-BodrumArt Sanat Festivali devam ediyor

YAKIN DOSTLARI, FERRUH BAŞAĞA VE AVNİ ARBAŞ’I ANLATTI

Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş anısına düzenlenen Foça-BodrumArt Sanat Festivali kapsamında söyleşi gerçekleştirildi.
Türk sanatındaki iki büyük ressamın önemi ve hayatından kesitler anlatıldı.

Aslı Yörükoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye; Ressam Bedri Baykam, ARTHILL kurucusu Ressam-Heykeltraş Ender Güzey, Ressam Prof. Erol Eti, Sanat Tarihçisi Sevim Eti, Ressam Mustafa Altıntaş, Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Seda Yavuz ve Sinema Sanatçısı Zerrin Arbaş konuşmacı olarak katıldı.

Avni Arbaş Foça’ya aşıktı

Sinema Sanatçısı Zerrin Arbaş; ’‘Babam Avni Arbaş Foça’ya aşıktı. Burada 7 senesi geçti. Bir çok yer gezdikten sonra en çok Foça’yı beğenip buraya yerleşmişti. Burada çok güzel dostlar edindi.’’dedi.

Soyut geometrik resmin öncüsü

Doç. Dr. Seda Yavuz; ‘‘Ferruh Başağa’nın özellikle 1948’lerden sonra ve 80’lerden sonra bambaşka bir yere götürdüğü soyut geometrik formlarla yaptığı resimler gerçekten çok öncü ve önemli resimlerdir.’’dedi.

Ferruh Başağa benim ressam olmamı sağladı

Ressam Prof. Erol Eti; ‘‘Okula gidip gelirken vapurla, Ferruh Başağa’yı mozaiğini yaparken izledim. Günbegün gelişmelerini gördüm. Ve yıllarca onu izledim.
O izlenimin bana verdiği heyecan benim ressam olmamı sağladı.

Geriye yalnız sanatçılar kalır

Ressam Bedri Baykam; ‘‘Servetler batar çıkar, fabrikalar el değiştirir; geriye her yüzyıldan her ülkeden, o ülkede resim üretmiş, müzik üretmiş, edebiyat üretmiş, sanat üretmiş daha sonra sinema üretmiş ve bunlarda etkin, öncü rol almış insanlar kalır geriye. Sel gider kum kalır, geriye yalnızca sanatçılar ve yaratıcı insanlar kalır.’’dedi.

Karma sergi

Söyleşinin düzenlendiği Marsilya Meydanında, BodrumArt sanatçıları ve Foça’da yaşayan sanatçıların eserlerinden oluşan karma serginin açılışı da yapıldı.

Ferruh Başağa’nın kızı Bodrumart Sanat Danışmanı İnci Başağa Yörükoğlu’nun organize ettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle 13-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Sanat Festivali kapsamındaki Çalıştay ve Söyleşi iki sanatçının Foça’ya olan sevgileri ve yaşanmışlıklarının gelecek nesile aktarılmasını amaçladı.