FOÇA-BODRUMART SANAT FESTİVALİ BAŞLADI - 14 Haziran 2022

FOÇA-BODRUMART SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

Foça-BodrumArt Sanat Festivali Ferruh Başağa Anı Evinin açılışı ile başladı.

Türk Resim Sanatının duayenlerinden Ressam Ferruh Başağa ve Ressam Avni Arbaş anısına
13 Haziran-18 Haziran tarihlerinde BodrumArt Derneği tarafından düzenlenen Foça-BodrumArt Sanat Festivali, Ferruh Başağa Anı Evinin açılışı ile başladı.

Ferruh Başağa’nın Foça İsmetpaşa Mahallesinde yaşamış olduğu atölye-ev, kızı Oya Başağa Erol ile eşi Aykut Erol tarafından restore edilip anı evine dönüştürüldü.
Anı evinin açılış törenine; Başağa ve Arbaş aileleri, Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, BodrumArt Derneği üyeleri, aralarında Ressam Bedri Baykam’ın da olduğu Ferruh Başağa’nın yakın dostları, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Ferruh Başağa’nın torunu Aslı Yörükoğlu açılış konuşmasında; ‘‘2000 yılında bu evi almasıyla birlikte ev-atölye olarak yaşamaya başladı. Kendisinin ve eşi Nermin Başağa’nın vefatından sonra en küçük teyzem Oya Erol ve eşi Aykut Erol bu evi alıp restore ederek Ferruh Başağa Anı Evi’ne dönüştürdüler. Anı evinde, Ferruh Başağa’nın ilk çizim yapmaya başladığı zamandan vefat ettiği güne kadar birçok eserini ve hayatı hakkında belgeleri göreceksiniz. Çok özel bir anı evi oldu. Sanatın artık birçok yerde yok olduğu, müzelerin, anı evlerinin yok olduğu bir zamanda bunu Foça’da yapabilmek çok önemli bir şey. Bu yüzden Foça Belediyemize, Belediye Başkanımız Fatih Gürbüz’e ve Kaymakamımız Ali Çetin’e çok teşekkür ediyoruz.’’dedi.

Oya Başağa Erol; ‘‘Babam Ferruh Başağa’nın yaşadığı bu evi anı evine dönüştürmek, adının ve sanatının yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Birçok eseri ve bilgiyi büyük özenle bir araya getirdik.’’dedi.

Ressam Bedri Baykam’da Ferruh Başağa Anı Evi hakkında; ‘‘Bizim için en önemli şey; değerlerimizin, sanatçılarımızın, gerek yaşarken gerek bu dünyadan göçtükten sonra bıraktıkları izlerin korunmasıdır. Yüceltilmesi ve sonsuza dek bu coğrafyada yaşamış değerlerin büyük kültürel miras olarak Türkiye adına ve Dünya kültürü adına saklanmasıdır. Dolayısıyla Başağa ailesini gerçekten tebrik ediyorum. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD) adına, buradaki bütün hazirun adına, sanatçılar adına çok teşekkür ediyorum. Bu girişimle örnek bir hareket yapmış oluyorlar. Tabi ki Ferruh Başağa’nın eserleri, Türk Soyut Resim Tarihinde çok önemli bir yer işgal ediyor. Hepimiz için sanat tarihindeki yerini kanıtlamış bir insan. Geometrideki hesap kitabı değil, güzelliği arayarak bulduğunu söyleyen ve gerçek anlamda bıraktığı izlerle ve dönemleriyle hep hatırlayacağımız çok değerli bir sanatçı.’’dedi.

Herkesin belli mevkilere gelebileceğini ama sanatçı olamayacağını hatırlatan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’de; ‘‘İstediğimiz şu; sanata ve sanatçıya önem verilsin. Gerçek anlamda sevgi, saygı içinde yaşayalım. Foça-BodrumArt Sanat Festivalinin paydaşı olduğumuz için çok mutluyuz. Geleneksel hale gelmesi için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Ferruh Başağa’nın yaşadığı evin sanata ışık tutmasını sağlayan ve Foça için özel alanlardan biri haline getiren aile üyelerine teşekkür ederiz.’’dedi.