FOÇA YERYÜZÜ PAZARI, 4. YAŞINI ÖĞRENCİLERLE KUTLADI - 13 Mart 2016

Foça Yeryüzü Pazarı ‘Earth Market’, 4. Yaşını misafir öğrencilerle kutladı…

FOÇA YERYÜZÜ PAZARI, 4. YAŞINI ÖĞRENCİLERLE KUTLADI

Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından Mart 2012’de Türkiye’nin ilk ‘‘Yeryüzü Pazarı’’ olarak kabul edilen “Foça Yeryüzü Pazarı - Earth Market”, 4. senesini öğrencilerle kutladı.

Neşeli bir günde keyifle kahvaltılarını yapan Mehmet Seniye Özbey İlkokulu öğrencileri; “zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağının önemi” konulu proje ödevleri için bilgiler aldı. Uzman zeytin üreticileri Caner Genç ve Ali Osman Menteşe’den, zeytinlik alanlarının neden korunması gerektiği, zeytin ve zeytinyağının yararları ve sağlıklı beslenmedeki rolü hakkında değerli bilgiler edindi.

Foça Belediyesi Marsilya Meydanı’nda gerçekleşen programa, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food Foça Zeytindali Birliği Lideri Gül Girişmen, belediye meclis üyeleri, Slow Food gönüllüleri ve üreticileri, öğrenciler, öğretmenler, Foçalılar ve Foça Dostları katıldı.

Misafir öğrenci ve öğretmenlere hitaben konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Sizleri Foça’da ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz, Foça ve ülkemiz açısından önemli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Yola çıkış noktamızdaki en önemli unsurlardan bir tanesi, eski tatları yeni nesille tanıştırmak ve sağlıklı beslenmenin değerini, Slow Food ilkeleri olan iyi-temiz-adil beslenmenin değerini benimsetmekti. Üreticilerimiz ve Zeytindalı Birliğimiz ile beraber ilk günkü heyecanımızı hep birlikte bugünde yaşıyoruz. 4. Yılımızı kutluyor, nice 4 yıllara diyoruz. Bu işin ardında, ciddi bir emek ve Foça var, çok değerli üreticilerimiz var. Hepsinden önemlisi bu pazara sahip çıkan sizler varsınız. Umarım gelecekte, sağlıklı oluruz; Foçamızın ve ülkemizin güzelliklerini hep birlikte, birlik ve beraberlik içerisinde yaşarız”dedi.

Foça Yeryüzü Pazarı

Foça’ya 40 km. mesafeden sisteme katılımlarla küçük çiftçilerin yaşama geçirdiği bir oluşumdur. Slow Food’un ana felsefesi; iyi-temiz-adil uluslararası pazar oluşumudur. Earth Market felsefesi ise; ürün-üretici-tüketicinin, iyi, temiz, adil prensipleri ile birbirini tamamlayan bir sistem oluşturmasıdır.

Earth Market; sosyal bir etkileşim merkezidir. Kültürel nedenlerle pazara katılamayan üreticilere ise bir fırsat yaratmaktadır. Küçük üreticiyi yüreklendiren özelliğini de unutmamak gerekir. Bilindiği üzere rekabet ortamına katılamayan, küçük üretici yanlış devlet politikaları ile çiftçiliği bırakma aşamasına gelmiştir. Endüstriyel tarım yöntemi maalesef, aile çiftçiliğini yalnız bırakmıştır.

Slow Food; yerel tohum, ev yapımı tarım ilaçları ve hangi mal üretilirse daha fazla kazanç sağlanabilir noktalarında destek sağlamaktadır. Aile ekonomisine ve yerel ekonomiye katkıda bulunmak, turizmi geliştirmek hedeflenmiştir. Sürdürülebilir tarımı birçok çiftçi maalesef terk etmiştir. Bu oluşumun tekrar gündeme gelmesi için çalışılmaktadır.

Foça Belediyesi, Marsilya Meydanı’nı Pazar için tahsis etmiş ve Pazar Stantlarını hizmete vermiştir. Her noktada Slow Food’a desteği memnuniyetle yaşama geçirmiştir. Foça Belediyesi her zaman Earth Market’in yanında olmuştur. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğü’de destek vermektedir.

Mevsiminde ürünlerin pazarda yer alması tüketici içinde sorgulayıcı bir durumdur. Neden domates yok? denildiğinde verilecek yanıtlar önemlidir! Pazara gelen ziyaretçilerle olan ilişkiler ise geleneksel pazardan tamamen farklılık göstermektedir. Çünkü üretici ürettiği ürün ile gurur duymakta ve müşterisinin üreticisini tanıması, ona güvenmesi çok önemli olmaktadır. Kusurlu malın iadesi farkındalık yaratmaktadır.

Foça Yeryüzü Pazarı sadece alışveriş yeri değil, aynı zamanda; “Tadım Eğitimlerinin” verildiği özel bir alandır! Ayrıca zaman zaman yerel yemekler de yapılıp tadıma sunulmaktadır. Özel kutlamalarda her bir üretici kendi ürünlerinden hazırladığı yemekleri yaparak sistemde yer almaktadır.

Foça Yeryüzü Pazarı, 23-27 Ekim 2014 tarihlerinde, İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Salone del Gusto çerçevesinde gerçekleşen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içinde birinci seçilmiştir.

13.03.2016                                                                                               Foça Belediyesi Basın Bürosu