Haberler

21. İZMİR KİTAP FUARI ONUR KONUĞU HÜSEYİN YURTTAŞ - 15 Nisan 2016

21. İZMİR KİTAP FUARI ONUR KONUĞU HÜSEYİN YURTTAŞ

21. İzmir Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Hüseyin Yurttaş, 16 Nisan 2016 Cumartesi günü Saat 15.15’de “Uzun Yollar Yolcusu” konulu söyleşi yapacak.


Hüseyin Yurttaş, 1946 yılında Foça’nın Kozbeyli Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Menemen’de okudu. Parasız yatılı okuduğu Edirne Erkek Öğretmen Okulu’ndan 1964 yılında mezun oldu. Van (Özalp), Amasya (Gümüşhacıköy), İzmir (Ödemiş, Foça) illerine bağlı köylerde on yıl çalıştıktan sonra İzmir merkezine atandı. Çeşitli okullarda çalıştı. On ay kadar Merkez İlçe (sonradan Konak ilçesi…) Halk Eğitimi Merkezi’nde müdür yardımcılığı yaptı (1979). Bu görevinden ayrılıp tekrar öğretmenliğe döndü. 1983 yılında öğretmenlikten istifa etti. Bir süre yayıncılık ve dağıtımcılık işiyle uğraştı. Daha sonra, yalnızca yazarak yaşamaya çalıştığı bir dönemin ardından  (sonradan Atatürk Kitaplığı adını alacak olan) Bornova Belediye Kitaplığı ve Okumaevi’ni kurdu. Bu görevinden 1994 yılında ayrılarak emekli oldu.
Hüseyin Yurttaş’ın ilk şiiri, Keşan’da yayımlanan Önder gazetesinde yayımlandı. (3.1.1973). Daha sonra da çeşitli gazete ve dergilerde şiir ve yazı yayımlamaya devam eden Yurttaş, arkadaşlarıyla birlikte İzmir’in en uzun ömürlü edebiyat dergisi Dönemeç’i çıkardı. Anı, anekdot ve düşüncelerini içeren deneme tadındaki yazılarına yer verdiği “Cumartesi Sohbeti” adlı köşesiyle, 1995-2001 yılları arasında Yeni Asır gazetesinde yer aldı. 2003’te yayımlanmaya başlayan Ünlem dergisinin çıkışına ve yayımına katkıda bulundu.
Yurttaş, yazma serüveninin başlarından itibaren şiir dışındaki alanlara da ilgi gösterdi. Kalemini,  deneme, anı, güncel yazı, öykü, oyun ve romanda da sınadı. Öğretmenliği nedeniyle yakından tanık olduğu çocuk edebiyatındaki yetersizliği ve düzeysizliği -karınca kararınca- gidermek düşüncesiyle, 1975 yılından itibaren bu alanda ürün vermeye başladı. Çok sayıdaki çocuk kitabına imza attı. Zamanla bu alandaki önemli imzalardan biri haline geldi. TÖMER’in 1997 yılında düzenlediği ankette en başarılı on çocuk yazarı arasına girerek ödül aldı. Şiir kitaplarıyla ülkemizin önemli ödüllerini kazandı.
Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS), TÖB-DER gibi meslek örgütleri üyesiydi. Öğretmenliği sürerken Türkiye Yazarlar Sendikası’na üye oldu. Daha sonra PEN Yazarlar Derneği (Türkiye) üyesi olduğu gibi, merkezi Ankara’da bulunan Edebiyatçılar Derneği’nin kuruluşuna katıldı ve bu derneği İzmir’de örgütledi.
1979 yılında siyasi olarak ciddi biçimde can güvenliği sorunu yaşadı. 1993 yılında aldığı tehditlerin boş korkutma girişimleri olduğunu, çalıştığı Bornova Bedediyesi Okumaevi’nde koruma altında yaşadığı süreçte kendisi ortaya çıkardı. Ancak, Emniyet, korumayı bir süre daha sürdürdü.
1989 yılında İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı köyüne termik santral kurulacağını öğrenince, İzmir’deki çevrecilerin harekete geçmesini sağladı. İzmir-Aliağa arasında kurulan “insan zinciri” gibi efsanevi direniş eylemlerinde ve bu konuda günümüze kadar uzanan mücadelelerde en öndeki adlardan biri oldu.
Toplumcu (ya da ‘toplumsal’) gerçekçi sanat anlayışını benimseyen bir şair ve yazar olan Hüseyin Yurttaş, yazdıklarında olduğu gibi, yaşam çizgisinde de toplumculuğu, açık kimlikliliği ve açık sözlülüğü ilke edindi.