Haberler

FOÇA, TOPRAK ANA’YA TEŞEKKÜRLERİNİ SUNDU - 13 Aralık 2015

Foça, Toprak Ana’nın Ellerini Öptü

FOÇA, TOPRAK ANA’YA TEŞEKKÜRLERİNİ SUNDU

Foça Yeryüzü Pazarı’nda, Toprak Ana Günü-“Terra Madre Day” dolayısıyla yöresel yemek kutlaması gerçekleştirildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği’nce düzenlenen kutlama dolayısıyla, yöresel ürünler ile yapılan büyük bir kahvaltı sofrası hazırlandı.

Türkiye’de ilk ve 2014 yılında, Uluslararası Slow Food Birliği’nce düzenlenen Salone Del Gusto çerçevesinde gerçekleşen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içerisinde Dünya 1’incisi olarak seçilen Foça Yeryüzü Pazarı’nda yapılan kutlamaya; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Belediye Meclis Üyeleri, Nedim Atilla, Defne Koryürek, Şemsa Denizsel, Ali Özırmak, Prof. Dr. Tayfun Özkaya gibi Slow Food teorisyenleri ve akademisyenler ile İzmir Yemek Bloggerları ve vatandaşlar katıldı.

Slow Food aktivisti ve Slow Food Bardacık Birliği Lideri Nedim Atilla, “Bugün, Foça’nın kıymetini bilme günündeyiz. Foça’nın kıymetini bilmek üzere burdayız. Ülkemizin ilk Yeryüzü Pazarı Foça’da kuruldu. Yaşıyor ve yaşatılıyor. Bin selam olsun kuranlara, yaşatanlara, destekleyenlere” dedi.

Bölgede yapılan Terra Madre Etkinlikleri ve Slow Food İlkeleri hakkında bilgiler veren Nedim Atilla, “Gerçek Toprak Ana’lar, üreten kadınlarımız, hepsinin ortak özellikleri de elleri. Bu mükemmel, benzersiz eller; Toprak Ana’nın, bereketin elleri. Biz bu ellere borçluyuz herşeyi. İyi ki varlar toprak analarımız. Çok teşekkür ederiz Foça Yeryüzü Pazarı’nın bu güzel ev sahipliği için”dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da,“Toprak Ana’nın bizlere sunmuş olduğu nimetleri bir kez daha hatırlamak ve ön plana çıkarmak, bizler için çok önemli. Bugün bizlerle birlikte olan çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu güzel ortamı hazırladığı için Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Sayın Gül Girişmen ve ekibi ile Foça Yeryüzü Pazarı üreticilerine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum”dedi.

Terra Madre buluşmasının, toprağın öneminin ve değerinin yeniden hatırlanması olduğunu belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, ise “Toprak için ne yapıyoruz, toprağın bereketini tekrar yaşamak için neler yapıyoruz? sorularını sormanın zamanıdır. Bugün Toprak Ana’ya teşekkürlerimizi sunmak için bir araya geldik. Bizimle birlikte olan çok kıymetli misafirlerimize, Yeryüzü Pazarı üreticilerimize ve Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Demirağ’a bizim için yaptıkları ve destekleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gün boyu devam eden Toprak Ana Günü kutlamasında ayrıca, Foça Yeryüzü Pazarı’ndaki yöresel ürünler ile yapılan özel bir çorba hazırlanıp, ikram edildi. Yöresel yemek tarifleri paylaşıldı.

 

13.12.2015                                                                                               Foça Belediyesi Basın Bürosu