BELEDİYE BAŞKANIMIZ GÖKHAN DEMİRAĞ’IN “TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞ YILDÖNÜMÜ” MESAJI - 4 Aralık 2015

Türk kadını, seçme ve seçilme hakkına birçok Batılı ülkeden daha önce sahip oldu. 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı.

İtalya'da kadınlar 1948'de, Japonya'da ise ancak 1950'de seçme hakkını kazandı. İsviçre'de ise kadınlar seçme ve seçilme hakkını 1971'e kadar alamamıştır. İsveç ve Danimarka örneklerinde de durum farklı olamadı.

5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış ve seçilme hakkını kullanmış, 1935 de TBMM'ye 18 kadın milletvekili girmiştir.

Atatürk, kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak, şöyle söyleyerek; ‘Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır.’ diyerek kararlılığını ve kadınlara verdiği değeri belirtmiştir.

Kadınlarımızın siyasal yaşama katılımları yönünde köklü, hukuksal ve toplumsal bir dönüşümü ifade eden 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıldönümünü kutlar, bütün kadınlarımızı saygıyla selamlarım.

Gökhan DEMİRAĞ
Foça Belediye Başkanı