FOÇA’DA, ‘BELGESEL FİLM AKŞAMI’ - 21 Mart 2019

FOÇA’DA, ‘BELGESEL FİLM AKŞAMI’

Usta Yönetmen Yurdakul Kabasakal’ın çektiği eserlerden örneklerin sunulacağı ‘Belgesel Film Akşamı’ 22 Mart Cuma günü Foça’da gerçekleşecek.
Foça Belediyesi’nce düzenlenen ‘Yurdakul Kabasakal-Belgesel Film Akşamı’nda; ‘Festival Fokai’, ‘Foça Foça 80’, ‘Balıkçının Gözyaşları’, ‘Her Kıyı Ayrı Bir Yaşam’, ‘Komutan Fokus’un Fokları’ ve ‘Minik Badem Foça’dan Geçti’ isimli filmlerin gösterimi yapılacak.
1982 yılından beri Foça’da yaşayan Kabasakal’ın ‘Belgesel Film Akşamı’ gösterimleri için seçtiği filmler; Foça’nın doğal, arkeolojik, turistik ve kültürel özelliklerini anlatıyor.

Film gösterimlerinin, Foça için çok özel bir kültür-sanat etkinliği olacağına işaret eden Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foçalıları ve sanatseverleri ‘Yurdakul Kabasakal-Belgesel Film Akşamı’na davet etti.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’ndeki ‘Yurdakul Kabasakal-Belgesel Film Akşamı’,  22 Mart 2019 Cuma günü, saat 18.30’da başlayacak.

Belgesel Film Akşamı gösterimleri

*‘Festival Fokai’ (1979) - Geleneksel Foça Festivali’nin, eldeki araştırma bilgilerine göre Antik Phokaia’nın yaşamı ile özdeşleştirilerek anlatımıdır. Yabancı Televizyon Kanallarında yayınlanmıştır.
*‘Foça Foça 80’ (1980) - Foça’nın doğal, arkeolojik ve turistik özelliklerini anlatan Türkçe ve Almanca sözlü bir belgeseldir. Alman Televizyon Kanallarında yayınlanmıştır.
*‘Balıkçının Gözyaşları’ (1989) - Halen Foça’da yaşayan bir balıkçı ile oğlunun öyküsünü anlatan dramatik bir yapım olup, TRT ve Yabancı Televizyon Kanallarında yayınlanmıştır.
*‘Her Kıyı Ayrı Bir Yaşam’ (1991) - 14 bölümden oluşan serinin iki bölümü, Foça ve yöresinin; coğrafi, arkaik, kültürel ve turistik özelliklerini dramatik öykülerle anlatır. Kabasakal’ın kendi teknesi ile çekimleri 2 yıl süren Her Kıyı Ayrı Bir Yaşam filmi; Doğu Karadeniz’de Sarp Hudut Kapısından başlayıp, Güneydoğu Akdeniz’de Samandağ Kıyı Sınır Kapısına dek süren bir yolculuğun: hava, deniz, kıyı ve sualtı öyküsünü anlatan, denizcilere de rehber olabilecek bir yapımdır. TRT ve Yabancı Televizyon Kanallarında halen yayınlanmaktadır.
*‘Komutan Fokus’un Fokları’ (1992) - Antik Fokai, bugünkü Foça’ya adını veren Fokus’un Foça’sında yaşayan fokların öyküsünü anlatan bir yapım olup, Yabancı Televizyon Kanalları ve TRT tarafından yayınlanmıştır.
*‘Minik Badem Foça’dan Geçti’ (2008) - Didim’de kolonisinden ayrılmış olarak bulunan yavru fokun, SAD-AFAG üyeleri tarafından büyütülüp Bodrum’da doğaya bırakılan Akdeniz foku ‘Badem’in belgeselidir. Filmde, Badem'in kurtarılması, bakımı, beslenmesi, Foça’daki misafirliği ve doğal ortamına salınması aşamaları yer almaktadır.

Yurdakul Kabasakal
Hacı Ali Yurdakul Kabasakal, 29 Aralık 1941 tarihinde Elazığ’da doğdu. TRT Belgesel Programlar Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra, Halen Foça'da yaşamaktadır. Ankara Üniversitesi, Basın Yayın Radyo-Televizyon ve Gazetecilik Yüksekokulu mezunudur. 1971-1972 yılında TRT Ankara Televizyonu, Film Seslendirme Şube Müdürlüğü’nde Seslendirme Yönetmeni olarak göreve başladı. TRT’de ilk kez yabancı dizi filmlerinin seslendirme yönetmenliğini yaptı. 1973 yılında başlayan, Cumartesi Kuşağı olarak hazırlanan ve ağırlığı canlı yayın olan Hafta Sonu programında yapımcı, yönetmen olarak müzik, magazin ve eğitim programları yaptı. 1975 yılında çocuk belgeselleri yapmak üzere Çocuk Yayınları Şube Müdürlüğü’ne tayin edildi. Kurum içi prodüktör eğitimi sınavını Üstün Başarı Belgesi alarak bitiren Kabasakal, altmış gün süren bir eğitim için Berlin SBF Televizyon Kanalına gönderildi. Yurda dönüşünde Eğitim ve Kültür Yayınları Şube Müdürlüğü’ne atandı. 1982 yılında, kendi isteği ile TRT Kurumundan ayrılan Kabasakal, halen İzmir’in Foça ilçesinde yaşamaktadır. Evlidir. Yine aynı yılda, yapımında özellikle çalıştığı yat tipi 14 metrelik teknesiyle Deniz turizmi ve araştırmaları ile uğraşının yanı sıra TRT Televizyonunda ve özel prodüksiyon şirketlerine film yapmıştır. Filmleri, pek çok ödül almış ve yabancı televizyon kanallarında gösterilmiştir. Yurdakul Kabasakal, Foça ve yöresinin bilinmeyen özelliklerini araştırmakta ve yeni yapımları hazırlamaktadır.