Haberler

FESTİVAL ‘BOCCİA’SI - 11 Eylül 2018

FESTİVAL ‘BOCCİA’SI

‘‘XI. Uluslararası Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali’’ kapsamında Engelsiz Yaşam Sportif Faaliyetleri adıyla ‘‘Boccia’’ gösterileri yapıldı.

Foça Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe katılan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri ve Foça Kent Konseyi Engelli Meclisi Üyeleri, Antrenör Şebnem Sezer eşliğindeki Foça Belediyespor Kulübü Engelli Boccia Takımı ile Boccia oynadı.

Etkinlikte Boccia gösterilerinin yanı sıra, bahar aylarında Samsun’da yapılan Bedensel Engelliler Boccia Türkiye Şampiyonası’nda, BC5 kategorisinde birinci olan Ayşegül Güney ve BC3 kategorisinde Türkiye dördüncüsü olan İsmail Dalmış, vatandaşlara tanıtıldı.

Başkan Demirağ, ‘‘Foça Belediyespor Kulübü Engelli Boccia Takımımız bizleri her zaman gururlandırıyor.  Antrenörümüz Şebnem Sezer ve oyuncu kardeşlerimizi gönülden kutluyorum’’dedi.

Boccia nedir, nasıl oynanır?
Boccia oyunu, özellikle son yıllarda popüleritesini arttırmış durumdadır. Boccia, bedensel engellileri spor yapmaya teşvik etmesi açısından çok faydalıdır. Boccia, 1984 New York Paralimpik Oyunları’nda tanıtılmıştır. Olimpiyatlarda “paralimpik oyunlar” adı altında yer almaktadır.
Boccia oyununda amaç, topu en uygun alana göndermek ve rakibin topunu saf dışı bırakmaktır. Oyunun hemen başlangıcında, küçük bir top, oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Oyun içerisinde pek çok strateji uygulanmaktadır.
Top, istenilen bir biçimde elden çıkartılabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplar, sporcunun stiline göre, falsolu, düz, yerden ve havadan bir şekilde oyun alanına gönderilebilmektedir. Toplar, hakem tarafından hedef topuna olan yakınlıklarına göre puanlandırılır.
Bireysel Boccia, dört raunt olarak kişi başına altı topla oynanırken; takım Boccia, altı raunt olarak kişi başına iki topla oynanır. Oyunda, başka türlü bir şekilde katılma olanağı olmayan sporcular için özel olarak imal edilmiş yardımcı aletlerin kullanılmasına izin verilmektedir.