FOÇALI ARICILARA BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ - 25 Mayıs 2018

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foçalı 23 arıcıya ‘Ana Arı’ desteği verdi…

FOÇALI ARICILARA BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, verimli ve sağlıklı kovanların oluşumuna katkı sağlamak amacıyla Foçalı arıcılara, 115 ‘Ana Arı’ hediye etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi(İBB), Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği protokolünde yürütülen çalışmalar kapsamında; Foça yöresinde arıcılık mesleğiyle uğraşan, Birlik üyesi 23 arıcıya, 5’er adet ‘Ana Arı’ verildi. Foçalı vatandaşlar da, ‘Ana Arı’ dağıtımını meraklı gözlerle ve sempatiyle izledi.

Foça Demokrasi Meydanı’nda yapılan ‘Ana Arı’ dağıtımına; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İBB Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ahmet Tomar, İBB Tarımsal Projeler Şube Müdürlüğü Arıcılık Yetkilisi Hilal Balcıoğlu, İBB Foça Yerel Hizmetler Şube Müdürü Aslı Çam Kılık, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ali Gülçimen, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Foça Bölge Sorumlusu Mehmet Yıldız, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ve Foçalı Arıcılar katıldı.

‘Ana Arı’ taşıma kafeslerini almak için Foça Demokrasi Meydanı’na gelen Foçalı arıcılar, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ali Gülçimen tarafından konu hakkında bilgilendirildi.

2016 yılında uygulamaya başlanan proje kapsamında her yıl 5000 ‘Ana Arı’nın İzmir yöresindeki yetiştiricilere dağıtıldığını belirten İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ali Gülçimen; ‘Bu yıl bu sayıyı 10.000’e tamamlanmış olduk. Amacımız, arıcıların ‘Ana Arı’ kullanmalarını sağlamak, uygulamadaki yanlışları ortadan kaldırmak, bölgedeki kovan başına bal verimini yükseltmektir. Sürekli testler yaparak, hırçınlığı en aza indirdik. Kışlama yeteneği yüksek olan koloniler muhafaza ettik. Türkiye’nin en uzun süreli ıslah programını Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak geliştirdik. ‘Ana Arı’ desteğinin tamamı, İzmir Büyükşehir Belediyemizin üreticilerimize hediyesidir. Foça, Menemen, Kınık ve Dikili yöresi, arıcılığa çok ilgili. Foçalı üreticilerimizi mutlu görmek bizleri de çok memnun etti. Foça önemli bir çam ve çiçek balı kaynağıdır. Çam balı florası yönünden Foça, Kemalpaşa’dan sonra 2. sıradadır. Kozak’ta da fıstık çamı florası bulunmaktadır. Bizim arılarımız da çam balı yönünden ıslah edilmiş, yöreye uygun eko tip arılardır. Foça’da 3000 koloni bulunmaktadır. Bu az bir rakam değildir. İzmir, Türkiye’nin en fazla bal üretimi yapan 6. ilidir. Çam Balı üretiminde Muğla ve Aydın’dan sonra 3. sıradayız. Ülkemizde 8 milyon koloni var. Kovan başına bal üretimi 14 kilogramdır. Biz bu oranı 20’lere, dünya ortalaması olan 22’lere çıkartmak hedefindeyiz. Her yıl on-onbeşbin ‘Ana Arı’yı üreticilere ulaştırıyoruz. Foçalı Üreticilerimizle görüşmeler yapmayı ve destek vermeyi sürdüreceğiz’ dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘‘Yerelde kalkınmaya ve tarımsal faaliyetlerin geliştirilip, yaşatılmasına çok büyük katkılar sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na şahsım ve Foçalı Arıcılar adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum’’ dedi.