FOÇA’DA GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI - 19 Eylül 2017

FOÇA’DA GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı vermesi nedeniyle Foça’da Gaziler Günü Kutlaması yapıldı.
Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı verilişinin 96. Yılı dolayısıyla Foça’da bir tören düzenlendi.
Foça Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan törene, Foça Kaymakamı Ali Çetin’in yanı sıra Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Gürsel Çaypınar, askeri erkan, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Gazilik kutlaması kapsamında günün anlam ve önemini belirtir konuşmanın ardından şiirler okundu.
Foça Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan tören sonunda sivil ve askeri erkan, törene katılan gazilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Foça Belediyesi tarafından Gazilere Foça Karakum Plajı Sosyal Tesislerinde şükran yemeği verildi.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı verilişinin yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Demirağ mesajında, “Tarihimiz boyunca hür ve bağımsız yaşamış bir ulusuz! Asla işgal ve esarete alışık değiliz. Bu nedenle bu uğurda birçok savaş yaptık ve birçok şehit ve gazi verdik. Ülkemizde Gazilik unvanı devlet tarafından verilir.
En büyük Gazi unvanı, 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiştir. Gazilerimiz ülkemizin en önemli değerleridir. Onlar, bizler için en güç şartlarda, kanlarıyla canlarıyla mücadele vermiştir.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle ve rahmetle anar; hayatta olan gazilerimize şükranlarımı sunarım” dedi.